A kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. A szárított táplálószövet értékes exportcikk a termelő országokban.
Elkészítési módja szerint három fajtája ismeretes: hidegen sajtolt, szűz, és finomított kókuszolaj, roppant sokoldalúan felhasználható a főzés során.
A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át az RBD (Refinig, Bleaching, Deodorizing vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték.
Felhasználási javaslat
Alkalmazható étkezési célra, de kiváló bőr és hajápoló szer minden korosztálynak. Tisztasága miatt ideális a babák és kismamák mindennapi bőrápolására. Nagyszerűen harmonizál az emberi szervezettel, könnyen felszívódik, nem hagy nyomot vagy kellemetlen szagot a ruhán. A terhességi csíkok enyhítésére is használják.