A Méhpempőt, mint királyi eledelt „Royal Jelly" néven a Föld minden részén ismerik. Ez az elnevezés az anyaméh különleges táplálékát az anyapempőt jelenti. Ezzel a csodálatos fehérje sűrítménnyel etetik a dajkaméhek nagy odaadással és szorgalommal anyjukat, a méhkirálynőt. Az anyapempő, vagyis Méhpempő döntő módon befolyásolja a méhnemzedékek váltakozásának számát, mennyiségét, az anya életkorát. Sok-sok kutatás eredménye által lett ismeretes, vegyi összetétele, élettani és gyógyító hatásai, melyeknek teljes listája még a mai napig nem ismeretes. A Méhpempőt sok országban, mint elismert orvosságot gyógyításra használják fel.
Legfontosabb összetevői
Megtalálható benne számos olyan alkotóelem, amely az ember táplálkozásában létfontosságú. A Méhpempő összetétele nagyon gazdag, ezek együttes előfordulása végett tud olyan sok pozitív hatást gyakorolni az emberi szervezet számára. A Méhpempő kb. 66% vizet tartalmaz. Meghatározó összetevője a teljes értékű fehérjetartalma, ami nagyon magas: 18-25 %.
A Dydex Méhpempőben eddig 25 aminosavat állapítottak meg. Fontos zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz. Ugyanazok a cukrok találhatóak meg benne, melyek a mézben is. Magas arányban tartalmaz gamma-globulint, mely serkenti az immunrendszert, így a szervezet hatékonyabban veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben. Tartalmaz még olyan összetevőket, amely csak egészen kis mennyiségben található meg benne, de így is rendkívül fontosak, így antibakteriális és antibiotikus összetevők, gombaölő anyagok, pro-hormonok.
Melyek közül az egyik legjelentősebb az acetilkolin tartalma, mely a központi idegrendszerben, ingerületátvivő anyagként működik, a hippokampusz (előagy) új emléknyomok képződéséért felelős területén. A Méhpempő fontos természeti forrása a 10-Hydroxy-2-Decenoic Acid (10-HDA) nevű anyagnak (antibakteriális, gomba és vírusölő hatóanyag) erősíti a szervezet védekező képességét a betegségek ellen és segíti a szabad gyökök eltávolítását. A Méhpempő biokémiai szempontból, nagyon összetett természetes anyag. Sokan elemezték már, de néhány százalékos összetevője még ma is ismeretlen. A méhpempő összetétele és szerkezete olyan egyedi és különleges, hogy szintetikusan eddig még nem sikerült előállítani. Ez is azt bizonyítja, hogy a Méhpempő egy páratlan tápanyag.
Adagolása
Napi: 2×1 gramm testsúlytól függően. A tünetek megjelenésének első napjaiban többszörös mennyiséget is alkalmazhatunk.
Reggel étkezés előtt fél órával, illetve este vacsora után egy órával a nyelv alá helyezve, hagyni felszívódni. 2-3 hónapos kúrákban alkalmazzuk, melyek között 30 napos szünetet javasolunk.
A termékhez mellékelt kiskanalat, ha a pereméig töltjük méhpempővel, akkor 1g. mennyiséget lehetséges kimérni.
A tiszta méhpempő íze nem finom, fanyar, savas, enyhén csípős (amit a méhpempőben lévő zsírsavak okoznak, 10-HDA, acetilkolin) semmihez nem hasonlítható az íze, de könnyen megszokható kis akarattal.
Tárolás
A Méhpempőt hűtőszekrényben 5°C alatti hőmérsékleten, hosszabb ideig akár, fagyasztott állapotban is tárolhatjuk. Mézzel keverve, javasolt arány kb. 2%, azaz 10g Méhpempőt keverjünk 500g mézhez, így akár hűtés nélkül is tárolható.
Lehetőleg száraz helyen tartsuk, fénytől, levegőtől óvjuk, fémmel ne érintkezzen!
A termék fém tetővel zárt üvegben kerül forgalomba, a tető belseje védőréteggel van ellátva, így fémmel nem érintkezik, nem oxidálódik!
Figyelmeztetések
- Gyermekek elől elzárva tartandó!
- Az ajánlott napi adagot ne lépje túl!
- Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
- Ellenjavallt azok számára, akik allergiásak a méhészeti termékekre!
Szavatosság
A friss Méhpempő, normál tárolási (0-5°C közötti hőmérsékleten) körülmények között, a gyártástól számított 12 hónapig őrzi meg jótékony hatásait, tekintettel arra, hogy semmilyen adalékanyagot és tartósítószert nem tartalmaz. A lejárati időt, minden esetben a termék dobozának alján jelöljük.
OÉTI notifikációs szám: 9117/2011