Dydex Méhpempős krémméz, 20g friss méhpempővel 400 g

Dydex Méhpempős krémméz 20g friss méhpempővel 400 g
Kiszerelés
400 g
Márkák
Szállítási idő
2-3 munkanap
4 035 Ft
Egységár: 10,09 Ft/g

Dydex Méhpempős krémméz 20g friss méhpempővel, melyben az 5%-os méhpempő tartalom miatt a méhpempő íze szinte alig érződik. A tiszta méhpempő csak hűtve tárolható, ezért tartósítás céljából, hogy a teljes hatóanyag összetevőit megőrizzük az egyik legjobb módszer, és egyben a legősibb eljárás is, a mézben való tartósítás. A krémméz a nyugati országokban roppant elterjedt termék, mely a méz minőségéről is tanúskodik, ez egyben sokak számára védjegye az igazi méznek.

Részletek

A tiszta méhpempő csak hűtve tárolható, ezért tartósítás céljából, hogy a teljes hatóanyag összetevőit megőrizzük az egyik legjobb módszer, és egyben a legősibb eljárás is, a mézben való tartósítás. A mézzel való egyesítést követően, azok is bátran fogyaszthatják a méhpempőt, akik ezidáig az íze végett nem tudták. Az 5%-os méhpempő tartalom miatt a méhpempő íze szinte alig érződik. Ráadásul a mézet a krémesítési eljárás kapcsán, egy új dimenzióban ismerhetjünk meg, hazánkban még nem annyira elterjedt krémméz formájában, melyet krémes, bársonyos állaga miatt, ki egyszer megkóstolja, az megszereti. A krémméz a nyugati országokban roppant elterjedt termék, mely a méz minőségéről is tanúskodik, ez egyben sokak számára védjegye az igazi méznek.

A méz kristályosodása egy természetes folyamat, melyet főként a méz glükóz tartalma befolyásol. Vannak mézfajták, melyek kis arányban tartalmaznak glükózt, mint pl. a tiszta akácméz, így ezáltal csak nagyon lassan, akár több év alatt kristályosodnak ki. A repcemézben viszont glükóz- fruktóz arány, döntő többségben a glükóz oldalára billen, így nagyon gyorsan a begyűjtést követően kb. egy hét alatt kristályosodik ki, azaz keményre köt. Amennyiben a krémmézet meleg vízben hőn tartva visszaolvasszuk, visszanyeri szokásos állagát. Krémmézként viszont, egy könnyen kezelhető, nem csöpögős mézet kapunk. A krémesítés másik célja, hogy az eltérő fajsúlyú méhpempő ne tudjon különválni, azaz felúszni a méz tetejére.

Hogyan is készítjük a krémmézet?


A frissen pergetett mézet, rögtön finom szűrőn keresztül átszűrjük, vagy a korábban gyűjtött mézet 45°C hőmérsékleten kiolvasztjuk, majd finomszűrjük. Ezt követően egy tartályos keverőgépbe tesszük az alapmézet (mely akácméz és napraforgóméz keveréke), majd az oltómézet, melyhez krémesített repcemézet használunk 10-20%-os mennyiségben, illetve a tiszta friss méhpempőt, állandó 14°C hőmérsékleten szakaszosan hűtőkamrában kb. 5-6 napig keverjük. Ez alatt a méz természetes úton kristályosodik, a keletkező kristályszemcséket a szakaszos keverés szétzúzza és bársonyos állagú lesz. Végül üvegekbe töltjük.

Tájékoztató a termékhez


Napi adagolása 2×1 evőkanál, mely kb. 2×10g mennyiséget tartalmaz, ezáltal az így adagolt méhpempő 2×0,5 gramm mennyiség lesz. A napi adag 2×2 evőkanálra is növelhető, ezáltal a szokásos napi adag méhpempőt, azaz 2×1 grammot fogunk elfogyasztani.

A terméket fénytől, nedvességtől, levegőtől óvjuk, tárolhatjuk szobahőmérsékleten is, de akár hűtőszekrényben is. Minőségét ekkor min. 1 év időtartamig megőrzi. A termék, csak természetes összetevőket tartalmaz, színezéktől, ízfokozóktól, tartósítószerektől és egyéb adalékanyagoktól mentes. Az alapanyagok származási helye Magyarország, melyet korszerű, HACCP-s szabvánnyal rendelkező Szlovákiai üzemünkben dolgozunk fel.

A termék nem igényel hűtött csomagolású szállítást!

Hogyan fogyasszuk a méhpempőt?

Bizonyára sokak tapasztalták már, hogy a méhpempőnek nem túl kellemes íze van. Akik egy a mézektől megszokott finom ízt várnak, óriásit csalódnak az első kóstolás alkalmával. Sokakat elrémiszt ez a fanyar, savas enyhén csípős (amit a méhpempőben lévő zsírsavak okoznak, 10-HDA, acetilkolin) semmihez nem hasonlítható íz.

Tehát mi a trükk?

Azt sokan tudjuk már, a méhpempőt nem az ízéért fogyasszuk, hanem annak jótékony hatásai miatt. Mi azt javasoljuk, hogy kicsinyenként, kezdjünk bele az ízlelgetésbe. Az első héten kezdjünk egy kb. 0,25g mennyiséggel, majd fokozatosan növeljük ezt az adagot 1g-ig. A szánkba véve próbáljuk a nyelvünk alá helyezni, vagy a nyelvünkkel a nyálkahártyán szétoszlatni, tartsuk egészen addig a szánkban, míg a felgyülemlett nyál miatt már tovább nem tudjuk tovább tartani, majd nyeljük le. (Ekkorra egyébként már el is múlik nagy része annak az intenzív, erős némelyek számára elviselhetetlen íznek.) Ezután, ha lehet, ne igyunk együnk min. fél óráig. A fokozatosság elvét már csak azért is célszerű betartani, mert főként azoknál, akik hajlamosak hasmenésre, az első napokban, míg nem szokják meg, hasmenést okozhat a méhpempő.

Ha mégsem menne!

Azoknak, akik a fenti kis trükkel sem tudják az ízét több hét alatt sem megszokni, javasoljuk a mézzel való keverést. A méz a hűtőszekrény után, az egyik legjobb tartósítószere a méhpempőnek. Viszont van egy fontos dolog a mézzel való keverés kapcsán! A kísérletek alapján megállapították, hogy a mézben lévő enzimek nincsenek barátságban a méhpempő összetevőivel, így azok a méhpempőre káros lebontó hatással vannak. (Vagyis csökkenti a méhpempő hatékonyságát.)

A keverési műveletet minden fogyasztás előtt, célszerű elvégezni, mert a méz és méhpempő eltérő fajsúlya miatt, idővel a méhpempő felúszik a méz tetejére.
Szoktuk javasolni, hogy alkalmazzunk repcemézet, mert köztudottan a repceméz kb. 2 hét alatt 16C fok körüli hőmérsékleten kikristályosodik a hőkezelési eljárás után is. Ekkor az ikrás, vagy krémmézzel keverve már nem fog a méhpempő felúszni a méz tetejére, ráadásul a krémesített méz sokkal kulturáltabban is adagolható.

A mézzel kevert pempő esetében ne feledkezzünk meg a keverési arányról, az adagoláskor minden esetben a valós méhpempő tartalom legyen a mérvadó. Tehát, ha 10%-os méhpempő tartalommal kevertük össze a mézet, akkor ahhoz, hogy 1g méhpempőt vigyünk be a szervezetünkbe, 10g-ot kell a méhpempős mézből elfogyasztanunk.

Az így elkészített méhpempős méz, akár hűtés nélkül, szobahőmérsékleten is megőrzi jótékony hatóanyagtartalmait, de fénytől, nedvességtől továbbra is óvjuk!

Adatok
Vonalkód
8582007110668
Cikkszám
dy04
Hasonló termékek
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!