Hellovital.hu
Kategóriák
Hellovital.hu
  • Kategóriák
    • Akciók
    • Csomagban olcsóbb!
    • Kiemelt akciók
    • Netamin akció
    • Közeli lejáratú termékek
    • Sport & Fitnesz
    • Étrend-kiegészítők
    • Élelmiszerek
    • Speciális diéták
    • Háztartás
    • Szépségápolás
    • Készülékek
    • Könyv
  • Tippek és Receptek
  • Márkák
  • Mire keres megoldást?
Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula 60 db
Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula 60 db
7 490 Ft
  1. Halolaj, Omega 3-6-9
  1. Étrend-kiegészítők
  2. Halolaj, Omega 3-6-9

Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula 60 db

Cikkszám: 
389373
Szállítási idő: 2-4 munkanap
Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula 60 db
Rendelhető
7 490 Ft
Egységár: 125 Ft/db60
Kiszerelés:
60 db
Márkák:

Netamin

  • Vegán omega-3 (DHA) tengeri algából  – a halolaj tökéletes alternatívája!
  • A DHA az emberi szervezet számára legfontosabb omega-3 zsírsav típus
  • Hozzájárul a normál agyműködés és normál látás fenntartásához (napi 250 mg DHA bevitele esetén)
  • Kutatások alapján a szív- és érrendszer egészségéhez és a gyulladáscsökkentéshez is hozzájárulhat
  • Különösen fontos szerepet játszik a magzati, csecsemő- és gyermekkori fejlődésben
  • 100% VEGÁN termék
  • Részletek
  • Adatok
  • Vélemények
Részletek

DHA: a legfontosabb omega-3 zsírsav, 100%-ban vegán forrásból!

A Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula Schizochytrium sp. tengeri mikroalgából származó olajat tartalmaz, amely rendkívül gazdag forrása a dokozahexaénsav (DHA) nevű omega-3 zsírsavnak. Napi 1 kapszula 200 mg DHA zsírsavat tartalmaz, így támogatja a tudományosan is igazolt jótékony egészségügyi hatások eléréséhez szükséges DHA bevitelt!

A Schizochytrium sp. alga fenntartható forrása az egészséghez elengedhetetlen DHA omega-3 zsírsavnak. Igazoltan biztonságos, nehézfémekre ellenőrzött, és 100% vegán termék!

De mi az a DHA és miért is olyan fontos?

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. Többszörösen telítetlenek, mert kémiai szerkezetük több úgynevezett kettős kötéssel is rendelkezik, és esszenciálisak, azaz nélkülözhetetlenek, mert a szervezetünk nem képes előállítani őket, így megfelelő bevitelükről táplálkozással és táplálékkiegészítéssel kell gondoskodnunk.

Három fő omega-3 típus van: eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) és alfa-linolénsav (ALA). Az EPA és DHA legjobb forrásai a halak, tengeri herkentyűk, és algák. Az ALA elsősorban növényi forrásokban található meg, például dió, chia mag, lenmag, repceolaj, szójaolaj.

Az omega-3-ak a legtöbbet vizsgált tápanyagok közé tartoznak: emberi szervezetre gyakorolt hatásaikról már több tízezer tudományos publikáció született. Az egyik típusra különösen nagy figyelem irányul, ez pedig nem más, mint a DHA. Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a DHA a legtöbbet kutatott és egészségünk szempontjából legfontosabb omega-3 zsírsav.

A DHA legfontosabb jótékony hatásai

Tudományos bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a DHA zsírsav megfelelő mennyiségű bevitele az alábbi kedvező hatásokkal jár:

  • Hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához. Napi 250 mg DHA bevitele esetén.
  • Hozzájárul a normál látás fenntartásához. Napi 250 mg DHA bevitele esetén.
  • Az anyai DHA bevitel hozzájárul a magzat és a szoptatott csecsemő agyának és szemének normál fejlődéséhez. Napi 200 mg DHA bevitele esetén, a felnőtteknek ajánlott napi omega-3 zsírsav-bevitel (250 mg DHA és EPA) mellett.

Ezért szükséges DHA-val kiegészíteni a vegetáriánus és vegán étrendet

Számos kutatás foglalkozott már a növényi étrendet követők, azaz a vegetáriánusok és vegánok omega-3-szintjével. Ezek gyakorlatilag mind ugyanarra a konklúzióra jutottak: a vegánok és vegetáriánusok omega-3 bevitele és vérük omega-3 koncentrációja is jelentősen alacsonyabb, mint a mindenevőké, vagyis a halat, húst is fogyasztó embereké.

Egy 659 főn végzett brit kutatás szerint a a vegetáriánusok EPA- és DHA-szintje 30%-kal alacsonyabb, mint a mindenevőké, míg a vegánok EPA-szintje több mint 50%-kal, DHA-szintje csaknem 60%-kal alacsonyabb.

A növényi étrendet követők alacsony DHA-szintje több okra is visszavezethető:

  • A növényi ételekben található alfa-linolénsav (ALA) a szervezetben bizonyos mértékben át tud alakulni EPA zsírsavvá, majd DHA-vá. Ez a folyamat azonban rendkívül rossz hatékonyságú: kutatások alapján az ALA 5-21%-ban alakulhat át EPA zsírsavvá, és mindössze 0,5-9%-ban alakulhat át DHA zsírsavvá.
  • Az ALA átalakítását a linolsav nevű omega-6 zsírsav magas bevitele akadályozza.4 Ez megtalálható diófélékben, magokban, növényi olajokban (pl. szója, napraforgó, kukorica). A vegetáriánus és vegán étrend nagy arányban tartalmaz linolsavat, átlagosan kb. 10-szer annyit, mint ALA-t, pedig kutatások szerint az ideális linolsav és ALA arány 1:1 és 4:1 között van, ez lenne szükséges az ALA megfelelő átalakításához.
  • Az ALA átalakítását enzimek végzik, ezek működéséhez pedig elengedhetetlen például a B3-, B6- és C-vitamin, magnézium, kalcium, szelén, cink és a vas.18-21 Sajnos a növényi étrendet követők gyakran hiányt szenvednek több vitaminból és ásványi anyagból is.
  • A nemek között is jelentős különbség áll fenn az ALA-átalakítás hatékonyságában. Egy kutatásban a fiatal nőknél 9%, míg a fiatal férfiaknál 0% volt az ALA DHA zsírsavvá történő átalakulása!
  • Az életkor is fontos tényező: éveink előrehaladtával jellemzően csökken a szervezet ALA-átalakító képessége, aminek egyenes következménye az alacsonyabb DHA-szint.
  • Az egészségügyi állapot miatt is romolhat az ALA átalakítás: kutatások szerint a szükséges enzimek a cukorbetegségben, metabolikus szindrómában, magas vérnyomásban és bizonyos anyagcsere-betegségekben szenvedőknél sem működnek hatékonyan.
  • És végezetül az egyéni genetikai adottságaink is meghatározzák, hogy mennyire jól tudja a szervezetünk az ALA zsírsavat átalakítani EPA és DHA zsírsavakká.

A DHA alacsony étrendi bevitele, és az ebből fakadó alacsony DHA-szint, nemcsak a vegetáriánus és vegán étrendet követőknél lehet probléma. A modern nyugati étrend nem tartalmaz sok tengeri élelmiszert, sőt mi magyarok kifejezetten rosszul teljesítünk: halfogyasztásunk fejenként 6,5 kg évente, míg az EU országokban 23-24 kg, de világszinten is 16 kg feletti ez az adat. A DHA étrend-kiegészítővel történő bevitele tehát szinte mindenkinek rendkívül kedvező, azoknak is, akik nem zárják ki a húst étrendjükből! Tökéletes választás, ha nem kedveled a halat és tengeri herkentyűket, de szeretnéd egészségedet széles körűen támogatni, és optimálisabb irányba billenteni szervezetedben az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát.

A DHA zsírsavról a tudományos kutatások tükrében*

Agy egészsége

A DHA elképesztően fontos szerepet játszik az agyműködésben: több mint 90%-át adja agyunk omega-3-tartalmának és akár 25%-át a teljes zsírtartalmának.28,29 Az agyon belül a memóriához kapcsolódó területekben mutatható ki a legmagasabb DHA koncentráció.30-33 A DHA zsírsav fokozza az agy vérellátását, ezzel is támogatva az egészséges agyi funkciókat.

Tudományos kutatások sora jutott arra, hogy az alacsony DHA-szint összefügg a rosszabb szellemi képességekkel, a szellemi hanyatlással, a depresszió, demencia, skizofrénia és Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával. A DHA kiegészítővel történő pótlása kutatásokban javította a memóriát, reakcióidőt, tanulást, figyelmet, probléma-megoldást is.

A DHA kiegészítés enyhe szellemi hanyatlásban (mild cognitive impairment – MCI) szenvedő idősebb felnőtteknél a memória, figyelem, mentális állapot, szógördülékenység területén is jelentős javulást eredményezett. De a normális, úgynevezett életkorral összefüggő szellemi hanyatlás esetén is hasznos lehet: kutatások szerint a DHA-szint helyreállításával az idősebb felnőttek kevesebb hibát vétettek a tanulási és emlékezési képességeket mérő teszteken.

Látás egészsége

Az agy mellett a szem is rendkívül magas koncentrációban tartalmaz DHA zsírsavat. A retina egyes részeiben a zsírsejtek 50-70%-a DHA, létfontosságú összetevője a fényt idegi jelekké alakító fotoreceptorok sejthártyáinak. Hiánya a látás romlásához vezethet, mivel csökkenti a szemben található rodopszin nevű fehérje aktivitását, ami a vizuális jelek agyba továbbításáért felel.

Az omega-3 zsírsavakban, és különösen a DHA zsírsavban gazdag étrend támogathatja a retina életkorral összefüggő, éreredetű (vaszkuláris) és idegsejt eredetű (neuronális) betegségei elleni védelmet. Kutatások alapján az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele az egészséges könnytermelést, a szem általános komfortérzetének javítását, a száraz szem szindróma kezelését és megelőzését is segítheti, és az időskori makula degeneráció (AMD) és a zöldhályog (glaukóma) kockázatát is csökkentheti.

Szív- és érrendszer egészsége

Igen nagy számú kutatás jutott arra az eredményre, hogy az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, állapotának javításához. A DHA a vérzsírokra (trigliceridek, HDL koleszterin), vérlemezke funkcióra, endothel- és érfunkcióra, vérnyomásra, szívizom ingerelhetőségre, és az oxidatív stressz és gyulladás szintjére is jótékonyan hathat.

Egy vizsgálatban a DHA közel kétszer jobban megnövelte az omega-3 indexet, mint az EPA. Az omega-3 index a vér omega-3-szintjét mutatja és magas értéke összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri események (beleértve a hirtelen szívhalál) csökkent kockázatával.

Egy kutatásban a DHA 13,3%-kal csökkentette a vér triglicerid-szintjét – ennek magas szintje a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulásához vezet. 7,6%-kal növelte a „jó” HDL koleszterin szintjét is, ami a szív-érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti.66 Egy 20 vizsgálatot összegző tanulmány alapján a vérnyomás diasztolés értékét átlagosan 3,1 Hgmm-rel csökkenti.67 A magas diasztolés vérnyomás növeli a szívroham és stroke kockázatát.

Várandósság, szoptatás, gyermek- és serdülőkor

A DHA egy kritikusan fontos tápanyag magzati és csecsemőkorban: először a köldökzsinóron, majd az anyatejen keresztül jut hozzá a baba. A legtöbb nemzeti és nemzetközi ajánlás is legalább napi 200 mg DHA bevitelét javasolja a terhes és szoptató nőknek.

A DHA nélkülözhetetlen az agy, idegrendszer és szemek egészséges fejlődéséhez: terhesség (különösen az utolsó trimeszter) és születés után felhalmozódik a gyermek agyában és retinájában.70 A DHA hiánya az agy szerkezetére, működésére, neurokémiai anyagainak mennyiségére is negatív hatással van, vezethet értelmi fogyatékossághoz, csökkent intelligenciához, tanulási zavarokhoz, figyelem- és viselkedési zavarokhoz (ADD/ADHD), látásproblémákhoz.

Az anyai DHA bevitel kutatások szerint az allergiás betegségek kockázatát is csökkentheti.

A magasabb DHA-szinttel rendelkező gyerekek gyakran jobban teljesítenek az iskolában. A DHA szedése a memóriára, tanulási képességre és a viselkedésre is pozitív hatással van. Egy vizsgálat azt is megállapította, hogy serdülőkorú fiataloknál a magasabb DHA-bevitel összefügg a figyelem javulásával, a növényi ételekben található ALA zsírsav esetén azonban nem mutattak ki ilyen összefüggést.

Gyulladáscsökkentés, immunerősítés

Az omega-3 zsírsavak erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, megfelelő bevitelük így nagyon hasznosnak bizonyulhat krónikus gyulladással járó állapotok, például ízületi gyulladás, kopás esetén.

Az omega-3 zsíroknak az immunrendszer fejlődésében, és az immunsejtek membránjaiba beépülve azok optimális működésében is kiemelt szerepe van. A szervezet optimális omega-3-szintje nagyon fontos szerepet játszhat az immunrendszer aktivitásának szabályozásában is, hiszen kordában tartja a gyulladásos folyamatokat, melyek az immunválasz részei – ám túl gyengének vagy túl erősnek sem szabad lenniük.

Egy 2020-as vizsgálat kimutatta, hogy a DHA jelentősen hatékonyabb gyulladáscsökkentő, mint az EPA, mivel jóval több gyulladáskeltő fehérjére van gátló hatással.

OGYÉI szám: 34592/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért. 

Adagolás: Napi 1 lágy kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, lehetőleg étkezés közben.

Hatóanyag A napi adag tartalmaz (1 lágy kapszula) NRV%*
Schizochytrium sp. mikroalgából nyert olaj 500 mg **
- ebből DHA (dokozahexaénsav) 200 mg **

 

* = Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)
** = Nincs meghatározott napi beviteli referencia érték.

Összetevők: 
Schizochytrium sp. mikroalgából nyert olaj, kapszulahéj (hidroxipropil-keményítő, nedvesítőszer: glicerin, zselésítőanyag: karragén, ivóvíz, stabilizátor: szorbit.)

Figyelmeztetés: Kisgyermekek elől elzárva tartandó! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget!


Figyelmeztetés! Mindent megteszünk azért, hogy a termékleírások pontos adatokat tartalmazzanak, de sajnos előfordulhat, hogy a gyártók előzetes bejelentés nélkül változtatnak a csomagoláson vagy az összetételen, ezért a képek és leírások tájékoztató jellegűek. A termékleírásban szereplő adatokért nem tudunk felelősséget vállalni.
Ha értend-kiegészítőt vásárol, ne felejtse el, hogy a termék fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.

Adatok
EAN:
5999861951659
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Véleményt írok!
Hasonló termékek

  • VÁSÁRLÓI FIÓK
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
  • KIEMELT KATEGÓRIÁK
  • Vitaminok
  • Fehérjék
  • Kollagének
  • Csomagban olcsóbb
  • INFORMÁCIÓK
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Szállítás
  • Fizetés
  • Elérhetőségeink

Facebook

Rólunk - olvasd el kik vagyunk

Írjon nekünk

olcsobbat.hu
simplepay_hu_v2
  • Akciók
  • Csomagban olcsóbb!
  • Kiemelt akciók
  • Netamin akció
  • Közeli lejáratú termékek
  • Sport & Fitnesz
  • Étrend-kiegészítők
  • Élelmiszerek
  • Speciális diéták
  • Háztartás
  • Szépségápolás
  • Készülékek
  • Könyv
  • Tippek és Receptek
  • Márkák
  • Mire keres megoldást?
Belépés
Regisztráció