Nagyon könnyen kezelhető lisztkeverék!
Összetevők: Gluténmentes lisztkek (kölesliszt, cirokliszt), keményítő (tápióka keményítő), növényi rostok (útifűmaghéjliszt, bambuszrostliszt), térfogatnövelő szer: nátrium-karbonátok (szódabikarbóna), savanyúságot szabályzó anyag (citromsav)
Átlagos tápérték:
|
100g lisztkeverékben
|
100 g natúr kenyérben*
|
Energia:
|
1356 kJ (321 kcal)
|
768 kJ (182 kcal)*
|
zsír:
- amelyből telített zsírsavak:
|
1 g
0,3 g
|
1 g
0,2 g
|
szénhidrát:
- amelyből cukrok (1):
|
61,5 g
1,1 g
|
34 g
0,7 g
|
rost:
|
13,7 g
|
7,5 g
|
fehérje:
|
9,5 g
|
5,3 g
|
só:
|
0 g
|
0,7 g
|
* a lenti recept szerint (1+1 g kókuszolajjal lekenve)
(1): természetesen előforduló cukor a lisztben
Az adatok tájékoztató jellegűek!
Felhasználási javaslat, kenyér recept:
Hozzávalók (455 grammos kenyérhez):
- 250g Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
- 3g himalája só (ízlés szerint változhat)
- 30g frissen facsart citromlé vagy 20 g 6%-os fehérborecet
- 280g szobahőmérsékletű víz
- 1 +1 g kókuszolaj a lekenéshez (elhagyható, de ettől lesz barnás a kérge)
Elkészítés:
Keverjük ki egy tálba a vizet, citromlevet és a sót, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk jó alaposan össze.
Összeállítás után 10 percig pihentessük.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen formázzuk meg, kenjük le olajjal.
Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon 50 percig süssük, majd kenjük le újra vékonyan kókuszolajjal (csupán a szebb szín miatt), és süssük tovább 200 fokon 15 percig.
Kifli, vagy zsemle is formázható a tésztából (6 db.), így a sütési idő változik:
185 fokon, kb. 40 perc.
Rácson hagyjuk kihűlni a kenyeret/zsemléket/kifliket.
Megjegyzés: Fehérborecettel készítve finomabb, egyszerűbb és gazdaságosabb is készíteni, az ecet íze nem érződik rajta! Bolti üveges citromlevet sose használjunk, csak frissen facsartat.