Hellovital.hu
Kategóriák
Hellovital.hu
  • Kategóriák
    • Akciók
    • Csomagban olcsóbb!
    • Netamin akció
    • Közeli lejáratú termékek
    • Sport & Fitnesz
    • Étrend-kiegészítők
    • Élelmiszerek
    • Speciális diéták
    • Háztartás
    • Szépségápolás
    • Készülékek
    • Könyv
  • Tippek és Receptek
  • Márkák
  • Mire keres megoldást?
  1. Tippek és Receptek
  1. Tippek és Receptek
Vissza
A glicin hatása a szervezetre

A glicin hatása a szervezetre

A glicin a fehérjéket alkotó aminosavak egyik, mely kiemelten fontos szerepet játszik a szervezet működésében és számos jótékony hatása van a szervezetre. Segíthet az izomépítésben, erősítheti az ízületeket, a csontokat, védi a szívet, a májat, javíthatja az agyműködést, jó hatással van a bőrünkre, kisimítja a ráncokat, oldja a stresszt, elősegíti a mély, pihentető alvást. Édesítésre is kiváló a cukor helyett.

A glicint a szervezet kis mennyiségben elő tudja állítani, és táplálékkal is bevihető. Az évek alatt a a fehérje bevitelünkből származó aminosavak aránya jelentősen eltolódott. Mivel ma már nem jellemző, hogy kollagénben gazdag ételeket fogyasztunk.

Glicin elsősorban a kollagénporban, zselatinban, fehér húsú halakban, tojásban stb található.

Étrendkiegészítők
2024.04.14 23:27 Hellovital

Glicin: Természetes édesítőszer és jótékony hatásai a szervezetre

MI AZ A CUKOR?

Minden mono és diszacharidot cukornak nevezünk. A monoszacharidok (egy cukoregységet tartalmaz) közé tartozik a glükóz, fruktóz, galaktóz. A diszacharidok (két cukoregységet tartalmaz) közé tartozik a a laktóz, szacharóz, maltóz.

Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Európában a répacukor a legelterjedtebb.

MIÉRT FONTOS A CUKORBEVITEL CSÖKKENTÉSE?

A cukor alapvetően nem ördögtől való. Egyes élelmiszerek, mint a gyümölcsök, vagy a tejtermékek természetes összetevője. Azonban a túlzott cukorfogyasztás valóban okozhat problémákat.

  • A napi cukor bevitelt bele kell számolni a napi kalória mennyiségbe, így elhízást, túlsúlyt okozhat.
  • Növeli különböző betegségek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
  • Hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához.

MIVEL LEHET HELYETTESÍTENI A CUKROT?

A cukor helyettesítésére számos alternatíva van. 

CUKORHELYETTESÍTŐK

Ne tévesszen meg a név, mivel ezek a cukorhelyettesítők éppúgy megemelik a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor. Így érdemes figyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőlük. Ide tartozik a barna cukor, méz, nádcukor, fruktóz, agavé szirup, kókuszvirág cukor stb.

MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK

Ide tartozik a szukralóz, aszpartám, szacharin, aceszulfám-K stb.

EGÉSZSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK, A CUKORALKOHOLOK

Az utóbbi időben igencsak népszerűek lettek a cukoralkoholok. Ezek természetes eredetű anyagok, melyeket fermentációs eljárással állítanak elő. Ezek közül találhatunk olyat is, mely nem tartalmaz szénhidrátot, nem emeli meg a vércukorszintet. Ide tartozik a xilit (nyírfacukor), eritrit, maltitol.

TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZER, A STEVIA

A stevia egy természetes édesítőszer, egy Dél-Amerikában őshonos növény (Stevia rebaudiana) leveléből előállított édesítő. Stevia-glikozidot tartalmaz, ami az édes ízért felelős. Hőálló, édes íze sokszorosan meghaladja a répacukorét. Energia tartalma és glikámiás indexe is nulla. A stevia a tudomány mai állása szerint egy egészséges, biztonságos édesítőszer.

 

Az elmúlt években pedig ezeken túl, a glicin is egy népszerű édesítőszer lett. Nem véletlen, hiszen egy természetes édesítőszerről van szó. Az édes íze mellett, pedig a glicinnek számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

MI AZ A GLICIN?

A glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. Sajnos manapság sokkal kevesebb kollagénben gazdag ételt fogyasztunk, mint az őseink. Hiszen a csontleves, a pacal, a körömpörkölt nem része a mindennapi táplálkozásunknak. Ezért jelentősen eltolódott a fehérjebevitelünkből származó aminosavak aránya.

A GAL glicin elérhető a Hello Vital webáruházban.

GLICIN JÓTÉKONY HATÁSAI  A SZERVEZETÜNKRE

BIZTOSÍTHATJA AZ OPTIMÁLIS VÉRCUKORSZINTET

A glicinnek lehetnek anyagcsere-szempontból előnyös hatásai. Növelheti az inzulinhatást, ezáltal javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet.

CSÖKKENTHETI A GYULLADÁST A SZERVEZETBEN

A glicin közvetlenül hat a gyulladásos sejtekre azáltal, hogy akadályozza bizonyos gének aktiválódását, valamint a szabad gyökök és a gyulladáskeltő citokinok képződését.

A glicin csökkentheti a szervezet oxidatív stressz szintjét.

A glicin pótlása különösen ajánlott idősebb korban, mivel a kor előre haladtával a szervezet glutation szintje csökken. A glutation hiány korrigálása jótékony hatással lehet az anyagcserére.

RUGALMAS ÉS FESZES BŐRT BIZTOSÍT

A bőrünk jelentős részt kollagént (tehát glicint is) tartalmaz, mely az idő előre haladtával csökken. A kollagén peptidek a felelnek azért, hogy bőrünk hidratált, rugalmas, feszes maradjon. Tehát a bőrünk fiatalságára ne csak külsőleg, hanem belsőleg is gondoljunk.

ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

A glicin segíthet helyreállítani a szervezet glutation szintjét, ami egy esszenciális antioxidáns. Megvédi a sejteket a szabad gyököktől. Azáltal, hogy megvédi szervezetét az oxidatív stressztől, a glicin segíthet az immunrendszer erősítésében.

SEGÍT AZ IZOMÉPÍTÉSBEN

A glicin szükséges a kreatin szintézishez, mely gyors energiával látja el az izmokat. Kimutatták, hogy a kreatin segítség az izomerő növelésben.

CSÖKKENTI AZ IZÜLETI FÁJDALMAKAT

A glicin a kollagén fő aminosava, amely kulcsfontosságú az ízületek, ínak, porcok egészségéhez. Kutatások kimutatták, hogy segíthet a a sérült ízületek mobilitásában.

SEGÍT JAVÍTANI AZ ANYAGCSERE ZAVART

A glicinről úgy tartják, hogy segíthet a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek kezelésében.

A glicin jó hatással van a cukorháztartásra, mivel növeli a glukagon hormon termelődését, amely segíti az inzulint a hatékony működésében.

TÁMOGATJA A FOGYÁST

A glicin növeli az adiponektin szintjét, amely egy olyan vegyi anyag, amely szabályozza a jóllakottságot és a zsíranyagcserét. Ez súlycsökkenéshez vezethet az elhízott embereknél, bár ez a hatás csak sejtvizsgálatokban volt megfigyelhető.

TÁMAGOTJA A BÉLFLÓRA EGÉSZSÉGÉT

A hosszan főtt csontlevest már évek óta használják emésztési problémák kezelésére, mivel magas a glicin tartalma, amely elősegíti a bélflóra egészségét. A glicin elősegítheti a fekélyek gyógyulását és a gyomor savasságának szabályozását.

A GLICIN JAVÍTJA AZ ALVÁS MINŐSÉGET

Sokan küzdenek azzal, hogy vagy nehezen tudnak elaludni, vagy nem pihentető az alvásuk, és bármennyit alszanak, reggel ugyanolyan fáradtan ébrednek.

Több kutatás is van a glicin alvásra gyakorolt hatásával kapcsolatban. A glicin nyugtató hatással van az agyra. Eszerint a lefekvés előtt elfogyasztott glicin javíthatja az alvás minőséget, gyorsítja az elalvást. Növeli a mélyalvás idejét. Másnap valószínűleg kevésbé leszünk fáradtak és sokkal jobban tudunk koncentrálni. A glicint a jobb alvás érdekében elalvás előtt fogyaszd. 1-2 dl folyadékban oldj fel 1 púpos teáskanálnyi glicint vagy víz nélkül szopogasd el.

KIVÁLÓ ÉDESÍTŐSZER

A glicin kiváló természetes édesítőszer.  A por könnyen oldódik vízben, és kellemes édes ízű. Hőálló, így forró italokhoz is használható, mint édesítőszer. Nincs mellékíze. Édesítő ereje közel azonos a cukor édesítő erejével.

Por formájában széles választékban elérhető a Hello Vital webáruházban is.

Édes ízének köszönhetően könnyen beillesztheted az étrendedbe, és édesítheted vele a következőket:

  • kávé, tea
  • levesek
  • reggeli zabkása
  • protein shake
  • joghurt
  • puding

A Paleolit glicin többféle kiszerelésben elérhető a Hello Vital webáruházban.

A GLICIN ADAGOLÁSA

Táplálékkiegészítőként elalvás előtt 1-2 dl folyadékban oldj fel 1 púpos teáskanálnyi glicint vagy víz nélkül szopogasd el.

Napközben is fogyasztható, például étkezések után, ha az étkezésünkben nem volt elég kollagén típusú fehérje (porcok, belsőségek, inas húsok stb)

A cikkben szereplő információk nem minősülnek orvosi tanácsnak. Az ismertetett készítmény alkalmazása nem pótolja a kiegyensúlyozott táplálkozást. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, konzultálj orvosoddal, mielőtt beépítenéd a mindennapjaidba.

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12589194/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24144057/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23534396/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25533534/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22293292/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26563333/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4195924/

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_glicin_23_jotekony_hatasa.html

Hellovital - Az egészséged új dimenziója!

A Hellovital.hu által üzemeltetett blog szöveges és képi tartalmának jogai az oldal tulajdonosához tartoznak. A blogposzt egyes szakaszainak másodközlése kizárólag az oldalra történő hivatkozással megengedett. A bejegyzés teljes egészének újraközléséhez az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.

Vissza

  • VÁSÁRLÓI FIÓK
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
  • KIEMELT KATEGÓRIÁK
  • Vitaminok
  • Fehérjék
  • Kollagének
  • Csomagban olcsóbb
  • INFORMÁCIÓK
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Szállítás
  • Fizetés
  • Elérhetőségeink

Facebook

Rólunk - olvasd el kik vagyunk

Írjon nekünk

olcsobbat.hu
simplepay_hu_v2
  • Akciók
  • Csomagban olcsóbb!
  • Netamin akció
  • Közeli lejáratú termékek
  • Sport & Fitnesz
  • Étrend-kiegészítők
  • Élelmiszerek
  • Speciális diéták
  • Háztartás
  • Szépségápolás
  • Készülékek
  • Könyv
  • Tippek és Receptek
  • Márkák
  • Mire keres megoldást?
Belépés
Regisztráció