A Quinoa egy magas rosttartalmú növény, telítetlen zsírsavakkal, kiemelkedő ásványi anyag tartalommal, rengeteg értékes és teljes értékű fehérjével, aminosavakkal (lizin, cisztin, metionin) , illetve vitaminokkal és egyéb élettanilag fontos fito összetevőkkel.
Nos, amit még tudni lehet róla, hogy az inkák annyira szerették a quinoát, hogy szentnek nyilvánították és „minden gabona anyjának” nevezték.
A quinoa nem gabonaféle, nincs köze a rizshez, noha az íze és állaga az ellenkezőjére utal.
Valójában leginkább a céklának vagy a spenótnak rokona.
Készíthető édesen, vagy sósan, enyhén mogyorós aromája miatt mindenhogy finom.
Önállóan, vagy köretként, salátákhoz vagy levesekhez adva, sütve és főzve is.
Összetevők: 100% fehér Quinoa
Felhasználási javaslat:
Vékony olajon egy fej hagymát megpirítunk, csipet sóval és zöld fűszerekkel meghintjük (szárított algákat is tördelhetünk bele), majd rádobjuk az alapra a Quinoát , jól összekeverjük, hogy az ízek elegyedjenek, egyszeres mennyiségű vízzel felöntjük és 12-15 perc alatt készre főzzük.