A kendermag nagy mennyiségben tartalmaz jól hasznosuló fehérjéket, telítetlen zsírsavakat (Omega-3, Omega-6), aminosavakat, ásványi anyagokat (magnézum, mangán, foszfor, cink) és B1,B3, B6 vitamint. Hatóanyagai javítják immunrendszerünk működését, vérkeringésünket, és az anyagcsere folyamatokat. Olajának Omega-3 zsírsavai mérséklik a vérnyomást, a vér triglicerid, és koleszterin szintjét, a vér hígításával gátolják a vérrögök kialakulását.
A máriatövismag legismertebb májvédő és méregtelenítő tulajdonságáról, emellett vírusellenes, és gyulladásgátló. Antioxidáns vegyületei növelik az immunitást, semlegesítik a szabad gyököket, melyek felelősek többek közt a rák kialakulásáért is. Fő hatóanyaga a Sylimarin nevű flavonoid, mely segíti a károsodott májsejtek regenerációját, így hozzájárul a vírusos májgyulladás és a májzsugorodás esetén a gyógyuláshoz, rendszeres alkohol-, és gyógyszer fogyasztás esetén a májtisztításhoz.
A lenmag gazdag B vitaminban, fehérjékben, és ásványi anyagokban. Tartalmaz fitoösztrogéneket, melyek segítenek a hormonháztartásunk egyensúlyának fenntartásában.
A fűszerkömény magja nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, görcsoldó, és szélhajtó. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét és normalizálja a vércukorszintet.
A citrom rengeteg C-vitamint, flavonoidokat, és más antioxidáns vegyületeket tartalmaz, így a rákos betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszik. Serkenti az emésztést, és vízhajtó hatással is rendelkezik. Erősíti az érfalakat és vértisztító hatású. Hatékony baktériumölő, csökkenti a vérnyomást, méregtelenít és lúgosít.