Magazin

Ősi barátok a bélrendszerünkben

Hellovital
2020.02.26 20:11
Ősi barátok a bélrendszerünkben

Bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok sokasága velünk együtt él mióta ember az ember. Egy finoman hangolt szimbiotikus kapcsolat alakult ki testünk és a mikrobiom között. Több baktérium, vírus, gomba és ősi archea faj alkotja ezt a közösséget, mint amennyi sejt felépíti szervezetünk egészét. Akár két kilogramm is lehet az össztömege a bélrendszerünkben élő apróságoknak.
Egységük, épségük és faji diverzitásuk elengedhetetlenül fontos a teljes értékű egészség fenntartásában. Ma már talán nincs is olyan szegmense az orvostudománynak, mely ne kutatná a mikrobiom és a krónikus kórképek kialakulása közötti kapcsolatot.

A kardiológia, a neurológia, a pszichiátria, a neuroimmunológia, a gasztroenterológia, a diabetológia és sorolhatnám a szakterületeket, ahol a kutatók szoros összefüggést véltek felfedezni az egyes megbetegedések és az ún. disbiosis között.  A disbiosis nem más, mint a bélflóra egyensúlyi helyzetének, diverzitásának a megbomlása, mely során a korokozó törzsek tagjai szaporodnak el és okoznak lokálisan gyulladásos elváltozásokat vagy hozzájárulnak az egészséges bélflóra pozitív élettani hatásainak gátlásához, melyek szintén betegségekhez vezethetnek.

Az orvostudomány egyre inkább hangsúlyt fektet a mikrobiom állapotára a diagnosztika és a kezelések terén is. A széklet genomikai teszteknek köszönhetően olyan nemzetközi adatbázis van kialakulóban, melynek köszönhetően a jövőben az egyes bélflóra elváltozásokból már következtetni tudnak a szakemberek egyes krónikus betegségek veszélyére még a tényleges kialakulása előtt (pl.: metabolikus szindróma, II-es típusú cukorbetegség, IBS, mentális betegségek).

Az immunrendszer fejlődése, szabályozása és megfelelő működésének fenntartása, az allergiás folyamatok, ételintoleranciák gátlása, a normál inzulinérzékenység támogatása, a kiegyensúlyozott idegi aktivitás, jó kognitív képességek, a zsíranyagcsere, a szív- és érrendszer védelme, a megfelelő felszívódás a bélrendszerben, egyes nehezen emészthető tápanyagok lebontása, a méreganyagok semlegesítése, vitaminok, protektív nutriensek (zsírsavak, antioxidánsok) termelése, a bélnyálkahártya védelme és táplálása, az áteresztő bél gátlása. Több oldalon keresztül írhatnám azokat a fontos funkciókat, melyeket parányi barátaink együttesen képesek kifejteni.

Nagyon izgalmas terület a depresszió és más mentális betegségek kialakulásának kérdése a mikrobiom, az áteresztő bél és az ún. szubklinikai gyulladás szemszögéből.

Depresszió/Szorongás - Gyulladás - Áteresztő bél 

Egyre több kutatási eredmény igazolja a kapcsolatot a szervezetszintű szubklinikai gyulladás (alacsony szintű, néha a hagyományos diagnosztikai módszerekkel nehezen kimutatható gyulladás) és a mentális betegségek között.

A depresszió, szorongásos zavarok háttere igen komplex, ami bizonyos, hogy a táplálkozásbeli hiányosságok mint például az elégtelen D-vitamin, omega zsírsavak, esszenciális aminosavak bevitele komoly tényezők a kialakulás szempontjából. A lelki okok mellett szintén rendkívül fontos rizikófaktor a modern nyugati táplálkozás, gyógyszerek és stressz okozta áteresztő bél kialakulása, illetve az ebből eredeztethető aktivált veleszületett immunrendszer és gyulladásos citokin áradat.

Az elégtelen bélflóra/mikrobiális védelem, mely normál esetben táplálja, óvja a bélnyálkahártyát és segíti annak regenerációját, a különféle gyógyszer csoportok, ételintoleranciát kiváltó élelmiszer komponensek és a fokozott stressz ártalom meggyengítik a nyálkahártya sejtek közötti kapcsoló struktúrákat. Ez az egyetlen védvonalunk a béltartalom és a keringésünk között.

A "lyukas" nyálkahártyán keresztül szabadon áramolhatnak szinte folyamatosan olyan antigének, fehérje töredékek, bélflóra alkotók, melyek a veleszületett immunrendszer aktiválódását eredményezik. Az immunreakció helyben majd testszerte gyulladásos citokinek armadáját szabadítja el. A hosszútávon fennálló áteresztő bél, magas gyulladásos faktor szint szignifikáns kapcsolatot mutat a depresszió és egyéb mentális problémákkal. Minél intenzívebb az áteresztő képessége a bélnek annál súlyosabb mértékű mentális zavarokat lehet megfigyelni a betegeken a kutatások során.

A jövőben bízzunk benne, hogy a kezelések alkalmával nagy hangsúlyt fognak kapni az áteresztő bél megszüntetésére irányuló megoldások, a bélflóra regeneráció és a természetes gyulladáscsökkentő hatóanyagok étrendi alkalmazása napi szinten.

Én magam és cégünk vezetősége a tényeket és legfrissebb kutatási eredményeket ismerve bő egy éve határoztuk el, hogy Európában egyedi módon problémakörökre szabott probiotikus készítményeket hozunk létre, melyek egyrészt az életminőség javítása által támogatják az érintettek mindennapjait, másrészről a problémák megoldását a gyökereik mentén közelítjük meg azaz a mikrobiom regenerációt tűztük ki célul, így születtek meg a Napfényvitamin® termékcsalád problémaspecifikus probiotikumai.

Készítményeink a komoly szakmai múlttal rendelkező amerikai DuPont cég szabadalmaztatott FloraFit® törzseit tartalmazzák, melyek akár két évig is megőrzik csíraszámukat! A gyomorsaválló VEGAN kapszuláknak köszönhetően ott fejtik ki hatásukat a jótékony baktériumok, ahol a legnagyobb szükség van rájuk!

ColonBalance Plus problémaspecifikus probiotikum

A ColonBalance probiotikum hiánypótló termékként, Hazánkban egyedülálló módon olyan jótékony baktérium törzseket tartalmaz igen magas csíraszámban, melyek igazoltan segíthetik az irritábilis bél szindrómával küzdők életminőségének javulását. Az egyes törzsek kiválasztása gyógyszerészek által közölt tanulmányokra alapozva történt. Az áteresztő bél jelenségnek a gátlásában, az egyes ételintoleranciák okozta panaszok mérséklésében, a jobb emésztés és hatékonyabb immunrendszer fenntartásában is szerepet játszhatnak a készítményben található törzsek.

PszichoBiotikum problémaspecifikus probiotikum

Az emberi bélflórában is megtalálható jótékony törzsek közül azokat, amelyek (probiotikumként elfogyasztva) kifejezetten a jobb pszichés állapot elérését, a megfelelő agyműködést segítik elő a Bél-Agy tengely stimulációjával, illetve a pszichiátriai betegségben szenvedők állapotát is előnyösen befolyásolják, pszichobiotikumoknak nevezzük. 
PszichoBiotikum termékünkbe olyan jótékony törzsek kerültek, melyek szakirodalmi adatok alapján a pszichobiotikus tulajdonsággal bíró baktériumok közé tartoznak és kedvező hatásokat tulajdonítanak nekik a kutatók az idegi aktivitás és pszichés állapot tekintetében.

HistaminBalance Plus problémaspecifikus probiotikum

A HistaminBalance Plus készítmény szintén egy hiánypótló termék a magyar étrend-kiegészítő piacon, hiszen kifejezetten olyan jótékony baktériumokat tartalmaz, melyek nem csupán nem rendelkeznek hisztamin termelő tulajdonsággal, de elősegíthetik a szervezetben keletkező vagy a táplálékkal bevitt hisztamin lebontását, degradációját, azaz egy egészségesebb hisztamin egyensúly létrejöttét is.
Végre egy probiotikum, melynek révén a hisztamin intoleranciával élők is élvezhetik a jótékony baktériumok kedvező élettani hatásait!

Bízom benne, hogy termékeinkkel sokak életét tehetjük könnyebbé és előmozdíthatjuk egy olyan új kiegészítőket kínáló piaci szegmens létrejöttét az étrend-kiegészítők, illetve probiotikumok terén, melyek célzottan képesek segítséget nyújtani egy adott problémakörnek megfelelően. Úttörők vagyunk és a sikerünk kulcs az Ön egészsége!

Szeretettel és üdvözlettel,

Pintér Zoltán

Alapító tulajdonos,
vezető termékfejlesztő