Sütési tippek, karácsonyi receptek
Cikkünkben a Szafi lisztek: sütési tippek, karácsonyi receptek témáját járjuk körbe. A karácsony ugyanis a legtöbb háztartásban a sütés-főzés ideje. Azok számára viszont, akik speciális étrendet követnek, komoly fejtörést okozhat az ünnepi menü összeállítása. Szerencsére azonban ma már senkinek sem kell lemondania a legjobb karácsonyi finomságokról.
Az alábbiakban hoztunk néhány receptet, melyeket a gluténérzékenyek és a vegánok is bátran elkészíthetnek az ünnepi asztalra. És megmutatjuk azt is, hogy ezekhez a nyalánkságokhoz miért a Szafi lisztek jelentik a legjobb megoldást.
Sütési tippek, karácsonyi receptek: Szafi lisztekből készült mindenmentes mézeskalács
Sok családban a karácsony nem létezhetne mézeskalács nélkül. Szerencsére ma már a gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk erről a jellegzetes ünnepi finomságról.
A tökéletes mindenmentes mézeskalácshoz először is szükségünk lesz egy evőkanál Szafi bambuszrost lisztre. Ezt elkeverjük két evőkanál vízzel és pár percig állni hagyunk. Egy kisebb lábasban 140 g margarint olvastunk, melyhez hozzáadunk 100 g barna cukrot és 3 evőkanál rizsszirupot. A keveréket a hűtőbe helyezzük és 10 percig hagyjuk pihenni.
Közben 3 teáskanál mézeskalács-fűszerkeveréket, egy kevés gyömbért, fahéjat, és szerecsendiót alaposan összekeverünk 350 g gluténmentes liszttel és egy teáskanál szódabikarbónával. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a kihűlt cukros margarint. Addig keverjük, míg össze nem áll, ezután 30 percre folpackba csavarva félretesszük.
A tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtjuk és formákat szúrunk ki belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokos, előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. A kész süteményeket a tökéletes ünnepi hangulat érdekében vegán mézeskalács-mázzal díszíthetjük.
Karácsonyi narancsos kuglóf, vegán módra
A narancsos kuglóf szintén olyan desszert, ami jól illik az ünnepi asztalra. Ami pedig a legjobb, hogy az elkészítése is egyszerű.
Keverjünk össze 160 g Szafi Free lisztkeveréket, 20 g kakaóport, 60 g eritritet, 1 teáskanál sütőport és egy csipetnyi sót egy tálban. Egy külön edényben 140 g almapürét, 140 ml kókusztejet, 1 narancs levét és reszelt héját homogén masszává keverünk, majd a lisztes résszel csomómentesre elegyítjük. A keverékbe ízlés szerint csoki- és narancsdarabok is kerülhetnek.
A Szafi Free termékeket itt találod meg: https://www.hellovital.hu/szafi-free, a Szafi Reform termékeket pedig itt: https://www.hellovital.hu/szafi-reform